EU: Uništiti brodove krijumčara

Brisel — Lideri Evropske unije su se dogovorili da navalu ilegalnih imigranata spreče razbijanjem krijumčarskih mreža, zaplenom njihove imovine i uništavanjem brodova.

Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju šefova država ili vlada EU koji su predočili da će to biti učinjeno zajedničkim delovanjem vojno-policijskih i pravosudnih organa Unije, “kao i uz pojačanu obaveštajnu i policijsku saradnju s trećim zemljama”.

Predsednik Evropskog saveta, Donald Tusk je saopštio da je od visoke predstavnice EU Federike Mogerini zatraženo da odmah pripremi ovu operaciju, naglasivši da će sve biti učinjeno da se spreči gubitak ljudskih života i kroz operacije traganja i spasavanja.

Ali, kako je podvukao Tusk, “spasavanje života nije samo to da se ljudi spasavaju na moru, već i da se zaustave krijumčari i uhvati u koštac s ilegalnom imigracijom”.

Vođe EU su predočile da će policijska agencija Unije Europol otkrivati i uklanjati s interneta poruke krijumčara kojima se privlače migranti i izbeglice, a u trećim zemljama iz kojih dolaze ilegalni imigranti ili preko kojih prelaze, biće uspostavljeni centri EU za nadzor i vezu.

Na vanrednom samitu je odlučeno da se utrostruči budžet namenjen operaciji “Triton” za nadgledanje i spasavanje imigranata na Sredozemnom moru prema Italiji i Malti, koji je do sada bio tri miliona evra mesečno. Takođe će biti ojačana operacija “Posejdon” na moru oko Grčke.

Velika Britanija je ponudila tri ratna broda i helikoptere u borbi protiv rastućeg talasa transporta migranata preko Sredozemnog mora. “Velika Britanija će pomoći. Nudimo brod HMS ‘Bulvark’ (Bulwark), koji je jedan od navećih britanskih ratnih brodova, tri helikoptera i dva broda za patrolu”, izjavio je britanski premijer Dejvid Kameron.

Francuski predsednik Fransoa Oland ponudio je dva broda i jedan avion u okviru operacije “Triton” koju je EU pokrenula novembra prošle godine.

Evropski lideri su odlučili i da povećaju pomoć i podršku Tunisu, Egiptu, Sudanu, Maliju i Nigeru, da bi se osposobili da nadziru granice, puteve, obale i luke, a odlučili su i da ojačaju saradnju sa svim afričkim partnerima u cilju otklanjanja uzroka ilegalne migracije i krijumčarenja ljudi.

U tom cilju će znatno biti ojačane i veze EU s Turskom, Sirijom i Irakom, da bi se “sprečila ova velika ljudska tragedija”, piše u saopštenju sa vanrednog samita EU.

Izvor: www.b92.net

share