Mađarska proglasila Srbiju sigurnom zemljom

Mađarska vlada sastavila je listu sigurnih zemalja porekla i sigurnih trećih zemalja, na kojima se nalaze zemlje zapadnog Balkana, među kojima je i Srbija, iz kojih stiže najvećih broj ilegalnih migranata, navodi se u dekretu koji je danas objavljen u mađarskom službenom glasniku “Mađar Kozloni”.

Lista bezbednih zemalja obuhvata sve članice Evropske unije i četiri države kandidata za članstvo u Uniji, odnosno Albaniju, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju, prenela je mađarska agencija MTI.
Peta država kandidat za EU, Turska, ne nalazi se na listi.

Na listi su, sa druge strane, članice Evropskog ekonomskog prostora, američkih saveznih država u kojima se ne sprovodi smrtna kazna, Švajcarska, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Kanada, Australija i Novi Zeland.

Sigurnim zemljama porekla se, prema tom dekretu, smatraju zemlje u kojima nema rata niti progona, dok su sigurne treće zemlje one u koje su tražioci azila već stigli i gde mogu da se prijave za status izbeglice.

Mađarski parlament je krajem juna ovlastio vladu da odredi sigurne zemlje, iz kojih će Mađarska odbijati da primi tražioce azila.
Mađarska vlada odlučila je na današnjoj sednici da duž srpsko-mađarske granice, duge 175 kilometara, podigne dve vrste ograde, izjavio je šef kabineta mađarskog premijera Janoš Lazar.

share