Мали азиланти пошли у школу у Боговађи

Двоје деце тражилаца азила, пореклом из Сомалије, су 16. јануара 2013. године пошли у први разред истуреног одељења Основне школе „Миле Дубљевић“ из Лајковца у селу Боговађа. Салех и Џамал су близанци, дванаестогодишњаци, који у Србији бораве око годину дана. Током боравка у центру за азил у Боговађи деца су научила српски језик кроз разговоре са управом центра, запосленима али и кроз контакте са локалним становницима села. Веома су комуникативни, радознали и сналажљиви. Помагали су у превођењу током дневних активности у Центру за азиланте у Боговађи, а током боравка у центру су научили и основе персијског језик дружећи се са децом из Авганистана. Никада нису били укључени у образовни систем и ово је својеврстан изазов и за њих и за њихову породицу. Родитељи нису образовани али су више него задовољни цињеницом да њихва деца иду у школу заједно са комсијама, децом локалних грађана Боговађе. Они су препознали потребу да сопствену децу укључе у образовни систем и да их на тај начин што боље припреме за изазове и живот у Европи. Иако у Србији бораве дуже време, снови ове породице су усмерени ка ЕУ и земљама Западне Европе.

Мали азиланти су укључени у мешовито одељење првог и трећег разреда а локална деца су била веома заинтересована и отворена да упознају нове школске другаре. Овом приликом су добили и нову учитељицу којој је 16. јануар био и први радни дан.

Салех и Џемал су познати великом броју деце јер сви заједно често играју фудбал у Боговађи али се често срећу и у продавницама у које редовно самостално свраћају како би купили слаткише.

Двојица нових ђака су веома узбуђени због поласка у школу и труде се да школске обавезе схвате озбиљно како би били и добри ђаци. Њихов рад и напредовање у школи и одељењу прате и кординирају учитељица основне школе и педагог Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила. Деца знају да пишу ћирилицу коју су такође научили у центру за азил у Боговађи.

Izvor: http://www.kirs.gov.rs/articles/navigate.php?type1=3&lang=SER&id=1858&date=0

share