Bez odluke o smeštaju azilanata

Izvor: Tanjug

Komesar za izbeglice Vladimir Cucić kaže da nije doneta odluka da azilanti iz Banje Koviljače budu smešteni u napuštenu kasarnu kod Mladenovca.

“O tome odlučuje Vlada Srbije”, rekao je Cucić u izjavi za onlajn izdanje dnevnika “Politika” povodom spekulacija da će novi smeštaj za azilante biti u napuštenoj kasarni “Mala Vrbica”.

Srpski narodni pokret “Naši” juče je saopštio da su meštani Vrbice organizovali blokadu puta zbog dolaska azilanata koji bi, kako se tvrdi, trebalo da budu prebačeni iz Banje Koviljače.

U saopštenju je najavljeno da će doći do radikalizacije protesta ukoliko sutrašnji sastanak sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom “ne bude urodio plodom”

“Organizatori protesta moraju imati u vidu da je to što rade uznemiravanje javnosti i širenje lažnih vesti, što je kažnjivo po zakonu”, upozorio je tim povodom Cucic.

“Dosadašnje iskustvo govori da se, kada su azilanti u pitanju, manipuliše osećanjima. Tvrdi se da oni napadaju lokalno stanovništvo, a zvanična policijska dokumentacija ukazuje da su upravo azilanti žrtve napada lokalnih nasilnika”, rekao je srpski komesar za izbeglice.

On je istakao da je prihvat i smeštaj azilanata “međunarodna obaveza naše zemlje” i dodao da bi “bar Srbi, koji su tokom istorije bili proganjani, morali imati razumevanja za one koji su u takvoj situaciji danas”.

Cucić je kao dobar primer naveo centar za azilante u Bogovađi gde, kako je kazao, “nema nikakvih problema”, a zahvaljujući njegovom radu zaposleno je 50 meštana.

Načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, pukovnik Milivoje Pajović je u izjavi za “Politiku” potvrdio da je kasarna “Mala Vrbica” među objektima ponuđenim za smeštaj azilanata.

“Ponudili smo desetine objekata širom Srbije za tu namenu”, kazao je pukovnik Pajović, a odluka o tome gde će biti smešteni azilanti u nadležnosti je Komesarijata Vlade Srbije za izbeglice.

Prema rečima Cucića, otvaranje novog smeštaja za azilante neće značiti zatvaranje postojećih centara u Banji Koviljači i Bogovađi, već njihovo rasterećenje, a od trenutka donošenja odluke do otvaranja novog objekta će proteći najmanje godinu dana.

share