Brisel: Bez viza bar do leta, zaustaviti navalu azilanata

Ministarski savet neće 25. oktobra tražiti uvođenje viza za zemlje Zapadnog Balkana, već hitne mere za zaustavljanje navale azilanata

BRISEL- Ministarski savet neće 25. oktobra tražiti uvođenje viza za zemlje Zapadnog Balkana, već hitne mere za zaustavljanje navale azilanata, rekao je Mikele Čirkone, portparol komesarke za unutrašnje poslove Sesilije Malmstrem i time bar donekle otklonio strahovanje da bi Srbiji po hitnom postupku mogle biti ponovo uvedene vize za EU.

S druge strane, mehanizam za suspenziju bezviznog režima veoma je dug i komplikovan, što, uprkos ozbiljnosti situacije s azilantima iz Srbije, otežava mogućnost da se ostvari predlog grupe država EU o ponovnom uvođenju viza našoj zemlji.

Tako da, iako prema medijskim izveštajima i izjavama pojedinih zvaničnika u Briselu, može da izgleda da Srbiji preti neposredna opasnost da će ponovo i to po hitnom postupku dobiti vize, procedura je u praksi mnogo komplikovanija.

Kako je za Tanjug objasnila ekspert Evropske inicijative za stabilnost Aleksandra Stiglmajer, “hitne mere” podrazumevaju usvajanje mehanizma za suspenziju viza koji je u Evropskom savetu u proceduri već više od godinu dana.

Ministri unutrašnjih poslova će na oktobarskom sastanku, ukoliko usvoje predlog Nemačke i šest drugih članica, predložiti evropskom Savetu da ovaj paket usvoji po hitnoj proceduri.

Tek kada se većina u Savetu složi da usvoji taj mehanizam, on će u vidu amandmana biti podnet Evropskom parlamentu, koji takođe treba da ga usvoji.

Prema proceni poslanice Tanje Fajon, koja je izvestilac EP za pitanje viza, parlament to može da učini tek krajem godine.

“Mi u Parlamentu smo pod pritiskom da ovaj mehanizam usvojimo, ali smo u međuvremenu uspeli da značajno poboljšamo predloženi tekst”, rekla je Fajon u današnjoj izjavi za medije, uz napomenu da su ta poboljšanja vezana za uslove pod kojima mehanizam može da se primeni.

Kada mehanizam bude usvojen, on može biti pokrenut na zahtev bilo koje zemlje članice, ali to još uvek ne znači automatsku suspenziju bezviznog režima.

Procedura uključuje i formiranje ekspertskog tima, koji treba da utvrdi da li je tokom šest meseci došlo do “značajnog povećanja” broja azilanata iz neke zemlje Zapadnog Balkana.

Tek ako eksperti utvrde da je priliv azilanata zaista značajno povećan, Savet može prostom većinom glasova da izglasa privremeno skidanje neke zemlje sa bele šengenske liste.

Uprkos nekim medijskim izveštajima, zemlje članice ne mogu same da o tome odlučuju”, objašnjava Fajon u današnjem saopštenju.

Sve ovo znači da bezvizni režim za Srbiju i za ostale zemlje Zapadnog Balkana ostaje bar do juna 2013. čak i u slučaju da mehanizam bude pokrenut neposredno nakon usvajanja.

Fajon se, međutim, nada da se to neće ni dogoditi, to jest da mehanizam nikada neće biti primenjen

“Kada se mehanizam jednom primeni i bezvizni režim se privremeno suspenduje, može da bude teško skinuti suspenziju”, rekla je Fajon na jučerašnjoj konferenciji za štampu u Evropskom parlamentu.

U današnjem saopštenju ona je, međutim, ponovo naglasila da je situacija ozbiljna, i pozvala sve zemlje u regionu da sačuvaju mogućnost slobode kretanja za svoje građane.

Fajon je takođe rekla da bi ukidanje vizne liberalizacije predstavljalo “težak udarac za evropsku viziju građana balkanskih zemalja”.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.289.html:401497-Brisel-Bez-viza-bar-do-leta-zaustaviti-navalu-azilanata

share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *