Grčka policija proteruje ilegalne imigrante iz Atine

Beta | 04. 08. 2012. – 23:28h

Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Svet/336480/Grcka-policija-proteruje-ilegalne-imigrante-iz-Ati

Grčka policija je dans saopštila da je počela novu operaciju – “eliminaciju” stranaca bez dokumenata iz centra Atine, tokom koje je 1.500 ljudi privedeno, a 500 uhapšeno.

Operacija pod nazivom “Ksenios Zevs” – po antičkom kralju bogova Zevsu, zaštitniku gostiju, počela je u četvrtak, uz učešće 2.000 policajaca iz Atine i 2.500 iz jedinice granične poicije uz granicu s Turskom, kuda ulazi glavnina stranaca bez dokumenata.

– Cilj operacije je da se “osobe bez dokumenata vrate u zemlje porekla, da se zatvore granice i obezbedi da Atina ponovo postane metropola zakona i kvalitetnog života – rekao je portparol policije Hristos Manuras.

Po rečima portparola policije, vraćanje ilegalnih imigranata u zemlje porekla je “potreba nacionalnog opstanka” Grčke.

– Poruka je da Grčka ne može da obezbedi rad i boravak imigrantima – rekao je on.

Grčka je decenijama put imigranata iz Azije i Afrike ka Zapadnoj Evropi. Ova zemlja je u sredu najavila da će utrostručiti broj policajaca na granici s Turskom da bi sprečila eventualni priliv migranata iz Sirije.

U tom sektoru granice je do sada bilo 600 graničara, a sada ih je tamo poslato još 1.800 koji se protive prekomandi jer se razdvajaju od porodica.

Sindikat policije (POASY) upozorava da će zbog prekomande stotina policajaca na granicu s Turskom, nekoliko regiona Grčke ostati “bez zaštite”.

Konzervativni premijer Andonis Samaras koji je na vlasti od kraja juna, obećao je tokom predizborne kampanje da će “ponovo osvojiti gradove” i zaustaviti “invaziju ilegalnih migranata”.

share