Kad ljudi postanu brojevi; Tragedija ilegalnih imigranata kod Leskovca

U smrskanom kombiju bile 54 osobe iz Bangladeša, Sirije, Nigerije, Burme, Alžira, Laosa i Kašmira, 41 povređen – petorici slomljena kičma, brojne povrede lobanje, prelomi ruku i nogu, mahom govore arapski, tri dana nisu ništa jeli. – Policija traga za odbeglim vozačem.

Leskovac – U Opštoj bolnici u Leskovcu kažu da je ovo najveća nesreća koja se dogodila u ovom kraju: četrdeset jedan imigrant iz Bangladeša, Sirije, Nigerije, Burme, Alžira, Laosa i Kašmira, koji su ilegalno ušli u našu zemlju i verovatno krenuli put Mađarske, povređen je u potpuno smrskanom kombiju marke „fijat dukato” niških registarskih oznaka koji je iz još neutvrđenih razloga sleteo s puta i zaustavio se na njivi stotinak metara od puta. Nesreća se dogodila juče oko 5.30 časova na autoputu između Grdelice i Leskovca blizu sela Donje Krajince.

Povređeni su u grupama dovoženi u leskovačku bolnicu u kojoj su angažovane sve službe, uključujući i one iz Doma zdravlja, na njihovom zbrinjavanju. Prema izjavi lekara, povrede su različite, od nagnječenja i povrede mekog tkiva, do povrede lobanje, abdomena, preloma kičme, ruku i nogu. Prihvatni centar bio je na odeljenju otorinolaringologije, odakle su, u zavisnosti od vrste povreda, upućivani na lečenje. Četvorica sa prelomima poslata su u Beograd, a šestorica su upućena u Klinički centar u Nišu.

– Ovakva nesreća ne pamti se u Leskovcu. Ima lakše i teže povređenih, ali i životno ugroženih. U kombiju su bila 54 migranta, mi smo primili 41 povređenog, od kojih smo četvoricu poslali u Spinalni centar na Banjici, a šestoricu u Niški klinički centar. Među ovima koji su poslati u Niš, dvojica su životno ugrožena, jedan ima prelom kičme, a jedan povredu lobanje. I ostali koji nisu zadržani u Leskovcu imaju teške telesne povrede koje bi mogle da budu opasne po život, ali o njima ne možemo da se izjašnjavamo jer su oni kod nas proveli samo pola sata. Nemamo nikakve podatke o njima, obeležavamo ih brojevima. Mahom govore arapski, tek poneki malo zna engleski, tako da je otežana komunikacija. Od onih koje smo zadržali u Leskovcu, sedmorica su u dobrom stanju i već danas bismo mogli da ih otpustimo, pa smo kontaktirali sa Komesarijatom za izbeglice i MUP-om o njihovom daljem zbrinjavanju – kaže za „Politiku” Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice u Leskovcu.

Povređeni leže u hodnicima leskovačke bolnice Foto RTS

Povređene je u bolnici posetio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, a u pomoć su pritekli i predstavnici Povereništva za migracije i izbeglice. O svemu je obavešten i Komesarijat za izbeglice u Beogradu. Migranti su izjavili da tri dana nisu ništa jeli i da su ovde u bolnici dobili hranu. Potrebni su im hrana, garderoba i smeštaj.

– Palio sam vatru u kući kada sam video kombi kako se okreće na putu. Odmah sam otrčao da pomognem koliko mogu. Video sam sve te ljude rasute po putu. Vozač kombija, lep i visok čovek, pobegao je odmah. Trčao je preko njiva. Sigurno se tu negde još krije – izjavio je za sajt „Južne vesti” Ljubiša Stojković, meštanin Donjeg Krajinca, čija kuća se nalazi desetak metara od mesta nesreće.

Milan Momčilović

Dvo­ji­ca u kri­tič­nom sta­nju

Niš – Po­sle sa­o­bra­ćaj­ne ne­sre­će kod Le­skov­ca na ni­ške kli­ni­ke pre­ba­čeno je šest te­ško po­vre­đe­nih oso­ba.

– Dvo­ji­ca po­vre­đe­nih u ovom ude­su sme­šte­na su na Kli­ni­ci za ne­u­ro­hi­rur­gi­ju s te­škim po­vre­da­ma gla­ve i kič­me­nog stu­ba i obo­ji­ca su u ve­o­ma te­škom, kri­tič­nom sta­nju. Iako se pred­u­zi­ma­ju sve neo­p­hod­ne me­re, po­vre­đe­ni su ži­vot­no ugro­že­ni. Dru­ga če­tvo­ri­ca su zbri­nu­ta na Or­to­ped­sko-tra­u­ma­to­lo­škoj i Kli­ni­ci za mak­si­lo­fa­ci­jal­nu hi­rur­gi­ju na­šeg cen­tra i obo­ji­ca ima­ju te­ške pre­lo­me. Nji­ho­vi ži­vo­ti ni­su ugro­že­ni– re­kao je dr Zo­ran Ra­do­va­no­vić, di­rek­tor KC Niš.

T.  T.

Ukradene registarske tablice

Vozilo sa imigrantima nije prešlo preko graničnog prelaza, utvrđeno je na osnovu video-nadzora koji se nalazi na graničnim prelazima. „Najverovatnije su ta lica iz pravca Makedonije i Bugarske, između dva granična prelaza, ušla u Srbiju”, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije i dodaje da su registarske tablice koje su se nalazile na vozilu ukradene i da je vlasnik prijavio krađu.

Tanjug

—————————————–

Kombi za prevoz robe, a ne putnika

Prema za sada nezvaničnim informacijama, kako je izvestila Radio-televizija Srbije, vozač kombija niških registarskih oznaka je iz Merošine. Kombi je, inače, bio predviđen za prevoz robe, a ne putnika.

Pretpostavlja se da je uzrok nesreće neprilagođena brzina, s obzirom na to da se kombi, nakon što je sleteo s puta, zaustavio 150 metara dalje u njivi.

—————————————–

Četvorica paralizovanih u „Banjici

Zbog teških preloma kičme mladići i životno ugroženi

Sa izuzetno teškim povredama – prelomima kičme, četvorica nastradalih primljena su u Institut za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica”, potvrdio je juče za „Politiku”, direktor ove ustanove docent dr Zoran Baščarević.

– Dvojica su iz Bangladeša, jedan iz Sirije i jedan iz Gane. Sva četvorica imaju teške prelome kičme, sa paralizama. Dvojici pacijenata su paralizovane obe noge, a dvojici i noge i ruke, dakle reč je o slučajevima paraplegije i kvadriplegije. Te povrede u ovom času ugrožavaju i život ovih pacijenata – objašnjava dr Baščarević.

Dr Baščarević kaže da ne može da kaže koliko godina imaju povređeni, jer nisu imali nikakva dokumenta sa ličnim brojem i podacima, a doneti su u tako teškom stanju da ih za godine nisu ni pitali, ali je očigledno da je reč o mlađim ljudima.

– U Urgentni centar smo ih uputili na dodatnu i dopunsku dijagnostiku, a onda su vraćeni kod nas. Zbog ovako teških povreda oni će morati prvo da budu zbrinuti na našoj intenzivnoj nezi, pa tek onda u spinalnom centru. Naši spinalni ortopedi, dr Oleg Krneta i dr Marinković, već su ih pregledali. Povrede koje su zadobili azilanti, moram da kažem, tako su teške da se ne viđaju često – ističe dr Baščarević.

O. Popović

————————————-

Pojačan rad na sprečavanju ilegalnih prelazaka granice

BEOGRAD – Ministarstvo unutrašnjih poslova pojačalo je rad na otkrivanju i sprečavanju ilegalnih prelazaka granice i pronalaženju osoba osumnjičenih za krijumčarenje ljudi, a u prilog tome govori podatak da je od početka godine podneta 91 krivična prijava protiv 141 osobe za ovo krivično delo, saopštio je danas MUP.

U toku 2014. godine na srpsko-mađarskoj granici sprečeno je oko 38.000 ilegalnih prelazaka.

„Podneto je 277 krivičnih prijava protiv 516 lica koji su krijumčarili 3.181 osobu, a ono što je bitno jeste da se vozila kojim se lica krijumčare trajno oduzimaju”, izjavio je zamenik načelnika Uprave granične policije Dragan Gligorić.

Pripadnici MUP-a utvrđuju okolnosti saobraćajne nezgode u kojoj su povređeni iregularni migranti i aktivno rade na pronalaženju osoba koje su organizovale krijumčarenje, dodaje se u saopštenju.

Vozilo nije sa licima prešlo preko graničnog prelaza što je utvrđeno na osnovu video nadzora koji se nalazi na graničnim prelazima.

„Najverovatnije da su lica iz pravca Makedonije i Bugarske, između dva granična prelaza, ušla u Srbiju”, rekao je Gligorić i dodao da su registarske tablice koje su se nalazile na vozilu ukradene. Tanjug

Izvor: http://www.politika.rs/rubrike/Hronika/U-nesreci-kod-Leskovca-povredjena-54-stranca.lt.html

share