Migranti će dobiti hranu, lekove i prostor za boravak, vanredne situacije neće biti

[wr_row][wr_column span="span12"][wr_text]Nema uvođenja vanredne situacije u Subotici i Kanjiži zbog migranata. Svako od njih je nahranjen i niko nije ostavljen bez elementarne brige, izjavio je u Subotici ministar Aleksandar Vulin, kordinator radne grupe za rešavanje pitanja migracija.
Sastanku su prisustvovali predstavnici Gradske uprave Subotica, opštine Kanjiža, pokrajine, Severnobačkog i Severnobanatskog okruga, policijskih uprave Kikinde i Subotice, Pogranične policije, centara za socijalni rad, medicinskih ustanova i Crvenog krsta.

Ministar Vulin je rekao da će u Kanjiži biti obezbeđen prostor gde će se migrantima pružati pomoć i da će biti obezbeđeni hrana, voda, lekovi, dok je za Suboticu neophodno obezbediti ljudstvo za uređenje Stare ciglane i okoline gde najviše ima migranata.

– Svako od migranata ulaskom u našu zemlju prođe osnovni lekarski pregled. Država organizovano nastupa i nema potrebe za vanrednim stanjem. Sve funkcioniše kako treba. Problem migranata nismo mi izazvali, ali smo ih spremnije dočekali nego većina zemalja EU. Samo ih mi ne doživljamo kao kriminalce i tretiramo ih kao humanitarno pitanje. Oni ne žele da žive ni u Kanjiži ni u Subotici, već da idu dalje, a od nas se traži da zatvorimo granice i da ih propustimo dalje. Ne može i jedno i drugo i zato poštujemo zakon i pružamo sve što ljudska bića zaslužuju – rekao je Vulin i dodao da policija posao obavlja besprekorno i da primedbe na njihov rad sa migrantima moraju biti potkrepljenje konkretnim dokazima, imenom i prezimenom onih koji krše zakon.

Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine, slaže se da pitanje migranata u Srbiji nije političko pitanje već zajednički problem.
– Taj problem moramo rešiti zajedničkim resursima. Mislim da je važno da budemo pribrani, hladnih glava, racionalni, da pratimo situaciju iz sata u sat i da pokrenemo resurse i pariramo problemima. Ne vidim razlog za vanredno stanje, ali svakako je vreme za pokretanje resursa iz robnih rezervi – rekao je Pastor.

Milimir Vujadinović, član subotičkog Gradskog veća za socijalna pitanja, rekao je da se grad suočava sa specifičnom situacijom koju ne može da reši bez pomoći pokrajine i republike.
– Ovu situaciju smo predvideli još 2014. godine i zato i finansiramo prihvatilište u Kolevci, imamo obezbeđena sredstva za prevoz u centre za azil. Obezbedili smo tehničku vodu i vodu za piće, lekarske ekipe, Crveni krst prati i dostavlja pomoć. Teško je planirati jer se situacija u toku dana više puta menja, ali u ponedeljak ćemo definisati potrebe prema ministarstvima i pokrajini. Ko želi da pomogne može uvek, ne moramo zbog toga proglašavati vanredno stanje – kaže Vujadinović.

izvor: blic, rtv

share