Milion evra vredna pomoć UNHCR za izbeglice u Srbiji

unhcrAgencije za izbeglice UN (UNHCR) do sada je Vladi Srbije uputila pomoć za izbeglice vrednu milion evra.

“Od početka juna, izbeglice dobijaju hranu, vodu, sredstva za ličnu higijenu koje obezbeđuje UNHCR a distribuiraju Crveni krst Srbije i drugi partneri. UNHCR je finansirao nabavku svih lekova i medicinskog materijala koji Danski savet za izbeglice distribuira širom Srbije”, piše u saopštenju.

UNHCR je pomogao vlastima Srbije i Komesarijatu za izbeglice i migracije nabavkom kompjutera, druge tehničke opreme, nameštaja i drugog za Prihvatni centar u Presevu, a Ministarstvo unutrašnjih poslova juče dobilo dodatnu opremu za evidentiranje migranata.

“Ukupna vrednost već podeljene pomoći UNHCR-a time je dostigla jedan million evra. UNHCR trenutno radi na obezbeđenju novih pet miliona evra da bi nastavio da pomaže Vladi Srbije u humanom upravljanju izbegličkom situacijom”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ocenjuje da je saradnja vlasti Srbije, UNHCR-a, ostalih agencija UN-a i drugih partnera brza i efikasna.

S obzirom da svakog dana stiže po oko 3.000 osoba, UNHCR doprema dodatne zalihe robe da bi dopunio ono što se pribavlja na tržištu Srbije.

Među izbeglicama je sve više dece i drugih ugroženih, a jesen se približava, te je sastav humanitarne pomoći prilagođen i sada uključujue i hranu i potrepštine za bebe, ćebad i druge zimske predmete, saopštio je UNHCR.

share