Odbornici Lajkovca traže zatvaranje centra za azilante

Ministarstvu za rad i socijalnu zaštitu odbornici su predložili da azilante iz Vračevića smeste u stalni prihvatni centar u obližnoj Bogovađi jer tamo ima mesta.

Odbornici kažu i da uslovi u kući Dragića Stojkovića u Vračeviću, u kojoj su smešteni azilanti, nisu zadovoljavajući.   Upravnik prihvatnog centra u Bogovađi Stojan Sjekloća rekao je večeras agenciji Beta da u tom centru trenutno ima oko 130 azilanata, a da je kapacitet 150 ljudi.

“Neka (odbornici) dođu večeras, pa da ‘prebrojimo’ ta slobodna mesta”, rekao je Sjekloća.     Broj azilanata u Vračeviću varira od 30 do 110, rekao je agenciji Beta vlasnik kuće Dragić Stojković.   “Oni (azilanti) stalno odlaze i dolaze. Jutros ih je bilo 34, večeras ne znam koliko će ih biti”, tvrdi Stojković.

Sjekloća i Stojković kažu da su izgradnjom novih mokrih čvorova i kupatila poboljšani uslovi u Vračeviću, te da su “u svakom slučaju bolji od onoga što bi azilanti mogli dobiti u šumi”.

Naseljavanju azilanata protive se i meštani Vrbice, kod Mladenovca, koji ne dozvoljavaju preuređenje kasarne Vojske Srbije (VS) u prihvatni centar i dolazak azilanata.

Meštani su čak, prilikom posete predstavnika Komesarijata za izbeglice i Vlade Srbije, taj deo sela blokirali traktorima.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/388098/Odbornici-Lajkovca-traze-zatvaranje-centra-za-azilante

share