POMOĆ UNHCR-a VLADI SRBIJE ZA IZBEGLICE DOSTIGLA MILION EVRA

Od početka juna, izbeglice dobijaju hranu, vodu, sredstva za ličnu higijenu koje obezbeđuje UNHCR a distribuiraju Crveni krst Srbije i drugi partneri. UNHCR je finansirao nabavku svih lekova i medicinskog materijala koji Danski savet za izbeglice distribuira širom Srbije.

UNHCR je takođe pomogao vlastima Srbije, uključujući i Komesarijatu za izbeglice i migracije nabavkom kompjutera, tehničke opreme, nameštaja i drugih potrepština u cilju uspostavljanja i osnaživanja kapaciteta Prihvatnog centra u Presevu. Ministarstvo unutrašnjih poslova juče je dobilo dodatnu opremu za evidentiranje.

Ukupna vrednost već podeljene pomoći UNHCR-a ovim je sada dostigla jedan million evra. UNHCR trenutno radi na obezbeđenju novih pet miliona evra da bi nastavio da pomaže vladi Srbije u humanom upravljanju izbegličkom situacijom.

Saradnja između vlasti Srbije, UNHCR-a, ostalih agencija UN-a i partnera brza je i efikasna. Kada je nagli talas izbeglica iz Makedonije stigao do Srbije 22-23. avgusta, Agencija je, na zahtev Vlade, momentalno otpremila dodatne količine flaširane vode, konzervirane hrane, visoko energetskih keksa, higijenskih sredstava i lekova.

Mreža vladinih i nevladinih partnera UNHCR-a nastavlja da prati situaciju širom zemlje, brzo odgovarajući na nastale humanitarne potrebe i obezbeđujući zaštitu izbeglicama.

Obzirom da svakog dana pristiže oko 3.000 osoba, UNHCR doprema dodatne zalihe robe da bi dopunio ono što se pribavlja na tržištu Srbije. Imajući u vidu da među izbeglicama ima sve više dece i drugih ugroženih osoba a da se jesen približava, sastav humanitarne pomoći prilagođen je i sada uključuje i hranu i potrepštine za bebe, ćebad i druge stvari potrebne za hladnije vreme.

Kancelarija UNHCR-a otvorena je u Beogradu 1976. Od 1992. Agencija UN za izbeglice pomogla je Srbiji u pružanju podrške i integraciji izbeglih, raseljenih i lica bez državljanstva sa preko 500 miliona eura.

share