Problem azilanata u Subotici ne može se rešiti sam

Službenici Carine protekle nedelje su sprečili dvojicu stranih državljana da ilegalno pređu državnu granicu na graničnom prelazu Horgoš. Službenici Carine u pretrazi kamiona koristili su mobilni skener, a pakistanski i avganistanski državljani otkriveni su među plastičnim rezervoarima u tovarnom delu kamiona.

Ovo je samo jedan u nizu slučajeva otkrivanja ilegalnih imigranata pomoću mobilnog skenera na graničnom prelazu Horgoš, koji su praćeni informacijama o međusobnim obračunima ili prisustvu imigranata u Subotici.

Profesor na Kriminalističko – policijskoj akademiji Milan Žarković ocenjuje da pitanje ilegalnih migranata nije pitanje kojim samo treba da se bavi Srbija, jer oni najčešće dolaze iz zemalja Evropske unije kao što je Grčka.

On je takođe rekao da Srbija ima obavezu da ispoštuje sve međunarodne i domaće propise po pitanju lica koja zatraže azil u samoj Srbiji, i dodao da pitanje migranata kojima je Subotica i Srbija samo usputna stanica nije pitanje koje će jedna lokalna samouprava rešiti samostalno.

Izvor: http://www.subotica.com/vesti/problem-azilanata-u-subotici-ne-moze-se-resiti-sam-id11409.html

share