U Subotici moguće vanredno stanje zbog migranata

Zbog povećanog broja migranata koji na ilegalan način dolaze u Srbiju, na teritoriji Subotice postoji mogućnost da se proglasi vanredno stanje, rekao je gradonačelnik ovog grada Jene Maglai.

Apel za pomoć EU uputio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je istakao da Srbija pruža pomoć izbeglicama, ali da sa ovom situacijom ne može da se izbori sama.

Pošto zakonska rešenja izostaju, broj migranata na granicama Srbije, Mađarske i Grče je povećan. I dok Mađari rešenje vide u podizanju zida, u opštinama Kanjiža i Subotica postoji mogućnost da se proglasi vanredna situacija kako bi se obezbedila dodatna sredstva za održavanje komunalne higijene na ovim lokalitetima.

“Imaćemo verovatno još više problema sa prilivom migranata u budućem periodu, barem takve su najave i, u tom smislu, grad sam teško da će moći da se izbori sa svim tim izazovima… Biće nam neophodna pomoć pokrajine”, kaže gradonačelnik Subotice.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je rekao da je za problem migracija neophodna pomoć EU i istakao da Srbija pruža svu zaštitu azilantima.

“Mi u tom procesu možemo da pomognemo u smislu identifikacije ovih ljudi, da im pomognemo da što lakše budu primljeni u Srbiji i da imaju dovoljnu zaštitu i da imaju potpunu bezbednost. Ali, naravno da razgovaramo sa našim evropskim partenrima kako da omogućimo da oni dođu do zemalja do kojih žele, u skladu sa njihovim pravom da zatraže azil”, navodi ministar Stefanović.

Migranti-PresevoIzvor: TANJUG/Dimitrije Nikolić

A u prihvatnom centru u Preševu, koji je otvoren pre nekoliko dana, do sada je izdato oko 650 potvrda za tražioce azila u Srbiji.

“U pitanju jeste seoba naroda, ovo više nije ekonomski problem, ovo čak nije ni politički problem, ovo je seoba naroda… Čitave nacije su odlučila da napuste mesto gde su živele i traže drugo mesto za život, a na tom putu se nalazi Srbija”, kaže ministar Aleksandar Vulin.

On je dodao ja Srbija u maju ove godine primila više od 8.000 zahteva za azil, što je u odnosu na prošlu godinu, povećanje za više od 70 odsto i dodao da trenutno ima 60.000 izbeglica koje su izrazile nameru za traženje azila.

Izvor:http://rs.n1info.com

share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *