Ilegalni migranti hrle ka Subotici

Политика, Датум : 20.5.2012, Страна : А10

У земљу улазе у запечаћеним теретним вагонима, у њиховим плафонима, преграђеним резервоарима за гориво

У Суботицу, као последњу дестинацију пред улазак у Мађарску, односно зону Европске уније (ЕУ), најчешће долазе из Пакистана, Авганистана, Либије, Туниса, Марока, а у последње време и из Сомалије. Најчешће су мушког пола, старости око 40 година и – без иједног документа. На крајњем северу наше земље, у коју долазе из правца Македоније, најчешће се стационирају у околини старе депоније у суботичком насељу „Прозивка” и напуштеним салашима на ободу града.

О броју илегалних сталних миграната на подручју Суботице, како за „Политику” каже Александар Обреновић, в. д. шефа Одсека пограничне полиције Полицијске управе Суботица, тешко је говорити с обзиром на то да су њихови доласци и одласци чести. Оно што се поуздано може тврдити јесте да се њихов број у последње две године драстично повећао.

– У највећем броју случајева илегално долазе из правца Македоније, а после, преко Србије и Мађарске, покушавају да се домогну неке од земаља ЕУ. Најчешће су то Аустрија и Немачка. Модуси њиховог илегалног уласка у нашу земљу су различити: у запечаћеним теретним вагонима који долазе из Грчке, у плафонима вагона, преграђеним резервоарима за гориво – открива Обреновић, додајући да наша гранична полиција илегалне мигранте проналази уз помоћ савремене технике: разним врстама рендгена, уређајима који региструју топлоту тела…

– Не бих откривао све начине, да илегални мигранти не би користили те податке – каже в. д. шефа Одсека пограничне полиције ПУ Суботица.

„Помагачи” илегалним мигрантима у Суботици неретко су и локални мештани. Њихово кријумчарење је, чини се, исплатив „бизнис” – група овдашњих организатора нудила је „пакет” до Будимпеште или Беча за 1.200 до 2.000 евра, што је подразумевало смештај у једној кући у Суботици, храну и превоз до Мађарске, односно до Аустрије.

– Најчешће пријатељи или родбина миграната који су се већ „дочепали” неке од земаља ЕУ, „препоручују” својим сународницима особе које се баве овим послом.

Објашњавају им коме да се јаве, на који начин да склопе договор, када да им дају новац за уговорену услугу… Углавном, пре покушаја илегалног преласка границе, мигранти организаторима дају само део новца – депозит, док остатак следи по обављеном послу. Међутим, ово није правило: некада се плаћа унапред, а некада по обављеном послу – говори о начину „транспорта” миграната Обреновић.

Уколико буду откривени, и организатори посла и мигранти подлежу санкцијама. У зависности од дела, следи им прекршајна или кривична пријава. Велика потешкоћа током полицијске истраге јесу неразумевање језика и велике културне разлике.

– Тешко је идентификовати мигранте. Најпре због језичке баријере, њихове културе и обичаја, који су потпуно различити од оних у Европи. Изузетно су затворени, па тешко долазимо до правих информација и истине. Ипак, током прошле године поднели смо седам кривичних пријава против „организатора” њиховог доласка, а потом и илегалног пребацивања, који су били у директној спрези са нашим држављанима – каже Обреновић.

На питање да ли су кооперативни или се међусобно штите када се утврди да су починили кривично дело, Обреновић каже да то зависи од случаја до случаја.

Пошто су већ дали новац за илегално пребацивање, додатно се затварају јер их кријумчари заплаше да тај новац неће добити назад ако у полицији испричају праву истину.

– Имамо изузетну сарадњу са судовима у Суботици. Никада не „заборављамо” на предмет када оде из полицијске управе, него га пратимо до самог краја, односно док суд не изрекне пресуду. У последње време, то су строге казне затвора – каже на крају в. д. шефа Одсека пограничне полиције ПУ Суботица.

Антрфиле : Подизачи новца

Неретко се дешава да мигранти ангажују локално лице да им подиже новац који им сународници шаљу из матичне земље. За ову услугу „подизачу новца” плаћају од неколико стотина до неколико хиљада динара.

– Било је и случајева да су мигранти пријављивали наше држављане да су подизали њихове паре, а да им их нису давали – каже наш саговорник из ПУ Суботица.

share